Interijer u koji ćete se zaljubiti: Zavirili smo u vrtić kakav još niste vidjeli

U srcu Sarajeva, među urbanim kulisama i živopisnim ulicama, stoji jedinstvena oaza za najmlađe – vrtić School and School Kindergarten.

Kroz razgovor s Fatimom Softić, direktoricom vrtića, ističe se njezina strast i predanost odgoju i obrazovanju djece. Sa svojim jedinstvenim pristupom te pažljivim uvažavanjem individualnih potreba svakog djeteta, School and School Kindergarten postavlja nove standarde u predškolskom obrazovanju.

Fatima Softić, direktorica vrtića

Ovdje se ne prate samo kurikulumi već se i inkorporiraju inovativni programi koji potiču djecu da istražuju, stvaraju i rastu. Engleski jezik, Lego Art&Design, Yoga, Sport & Edu aktivnosti, samo su neki od bogatstava koje ovaj vrtić nudi svojim malim polaznicima.

Ono što ovaj vrtić izdvaja je pažljivo osmišljen interijer koji ne samo da je estetski ugodan, već podržava cjelokupni razvoj djeteta. Arhitekt Armin Mešić iz fo4a Architecture studija, kreirao je prostor koji potiče istraživanje, igru i učenje. Unutrašnje igralište i interaktivni zid pružaju siguran prostor za fizičke aktivnosti i razvoj motoričkih vještina, dok se terasa pretvara u botaničku baštu, dodajući element učenja o prirodi.

Kroz pažljivo osmišljeni interijer, School and School Kindergarten postavlja temelje za stimulativno okruženje koje potiče kreativnost, istraživanje i socijalni razvoj.

Kako biste opisali koncept vrtića School and School i šta ga čini posebnim u odnosu na druge vrtiće u gradu?

School and School Kindergarten predstavlja drugačiji koncept vrtića u odnosu na one koje smo do sad imali u Sarajevu. Interijerom, programom, pristupom odgoju i obrazovanju i uvažavanjem individualnih potreba svakog djeteta radimo na tome da prepoznamo potrebe svakog djeteta, ponudimo niz zanimljivih sadržaja u kojima će djeca uživati i kontinuirano podstičemo rast i napredak u različitim oblastima. 

Koje su glavne aktivnosti i programi koje vrtić nudi djeci?

Osim praćenja Kurikuluma za rani i predškolski odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u naš program smo inkorporirali aktivnosti koje su do sada djeca uzrasta od 3 do 6 godina imala priliku pohađati na različitim kursevima u okviru School and School multidisciplinarne škole.

Dugogodišnje iskustvo, metodološki interesantan i zanimljiv pristup pokazali su da djeca u ovom uzrastu mogu da pokažu zaista zavidne rezultate ako im se omoguće adekvatni podražaji i da dovoljno inspiracije da rade na razvoju onih vještina za koje imaju predispozicije i talente.

Zato smo odlučili da djeca u našem vrtiću aktivno pohađaju engleski jezik, Lego Art&Design, Lego Think Thank, Lego Engineering, Yoga, Sport & Edu activities, Little Science lab, Gardening. Tokom primjene navedenih aktivnosti radimo u malim grupama kako bi se na najbolji način posvetili djeci i potaknuli ih da sudjeluju u aktivnostima.

Kako ste došli na ideju da otvorite vrtić u centru grada? Kakva je bila vaša vizija za School and School?

Ideja o osnivanju vrtića u Sarajevu postoji već dugo i prije nekoliko godina kad smo istraživali tržište pokazalo se da postoji interes roditelja i potreba za vrtićima poput našeg. Sam proces traženja adekvatne lokacije trajao je nekoliko godina i plan nam je bio da naš prvi vrtić pokrenemo na lokaciji Roof Gardens koja će predstavljati jedinstvenu urbanu oazu okruženu zelenilom i prirodom.

Interijer je radio arhitekta Armin Mešić iz fo4aarchitecture, recite nam nešto više o samom procesu i ideji uređenja?

Sa Arminom smo imali izvrsnu saradnju i od samog početka dobro smo se razumjeli. Tokom našeg prvog susreta razgovarali smo o tome kakav vrtić želimo da napravimo, o našim potrebama i prioritetima.

Osim estetike bilo nam je važno da namještaj u vrtiću bude praktičan, modularan, lako prenosiv i napravljen od prirodnih materijala. Želja nam je bila da u projekat uključimo domaće proizvođače kao što su Drvo – Ingrat i Stribbo i da dječji namještaj koji je moderno dizajniran i napravljen od najkvalitetnijih prirodnih materijala unesemo u naše odgojne sobe. 

Suočeni sa nedostatkom čistog zraka u Sarajevu tokom zimskih mjeseci, ali i potrebom djece da se kreću i igraju, odlučili smo da igralište postavimo u jednu od učionica, a u drugu interaktivni zid sa penjalicama, švedskim ljestvama, spravama za balans i slično, kako bi djeca imala zanimljiv i dobro opremljen prostor za fizičke aktivnosti. 

Prostor terase pretvorili smo u malu botaničku baštu koju ćemo osim za sadnju biljaka koristiti i za čitanje i igru u malim grupama. Sam proces uređenja prostora trajao je skoro tri mjeseca i to je zaista iscrpljujući period u kome smo sarađivali sa velikim brojem majstora koji su se smjenjivali.

Armin nas je pratio tokom cijelog procesa uređenja i po završetku projekta nije krio zadovoljstvo urađenim poslom. Vjerujemo da ćemo nastaviti saradnju na projektima koji nam dolaze u budućnosti.

Kako vrtić podržava razvoj djece u različitim oblastima, poput kognitivnog, emocionalnog i socijalnog razvoja?

Jedan od primarnih ciljeva u School and School Kindergarten je da posmatramo, pratimo i potičemo razvoj djece u različitim segmentima njihovog razvoja. Cjelokupni razvoj djeteta podrazumijeva rad na razvoju kognitivnih, senzoričkih, motoričkih, emocionalnih i socijalnih vještina.

Rad na razvoju senzorike, fine i krupne motorike kod djece podsticat ćemo kroz različite aktivnosti i radionice te svakodnevno pratiti emocionalne potrebe djece i pomagati im u procesu prepoznavanja vlastitih emocija, suočavanja sa njima i izražavanja potreba na pravi način.

Uz rad na razvoju socijalnih vještina jako nam je važno da sa djecom radimo na prihvatanju promjena i različitosti u svijetu kojim smo okruženi. Sve oko nas se mijenja velikom brzinom i jedan od najboljih načina da funkcionišemo u budućnosti jeste da naučimo da prihvatamo promjene koje nas okružuju i da se suočimo sa njima.

Znamo da je individualnost svakog djeteta jako važna. Kako se vrtić prilagođava upravo tim individualnim potrebama svakog djeteta i na koji način podržava njihov napredak?

Jedan od primarnih zahtjeva u School and School Kindergarten je da prati napredak, afinitete, sklonosti i individualni napredak svakog djeteta. Naš cilj je da prepoznamo one oblasti u kojima dijete pokazuje najviše interesovanja i potencijala i da ga usmjerimo da radi na rastu i ličnom razvoju na onim poljima koja mu najbolje idu.

Primjenjujući Gardnerovu teoriju višestrukih inteligencija tokom školske godine radimo na različitim aktivnostima kroz koje prepoznajemo potencijale za individualni razvoj u pojedinačnim oblastima.

Kakva je uloga roditelja u vrtiću School and School?

Primarni cilj vrtića je da olakša roditeljima organizaciju različitih aktivnosti bitnih za odgoj i obrazovanje djece i ponudi adekvatan program u kome će djeca dobiti adekvatnu njegu, odgoj i obrazovanje. Njegovanje istih vrijednosti u vrtiću i porodici i ustrajan rad na ravoju dječijih potencijala najbolji su put ka odgoju sretne, uspješne i zadovoljne djece.

Kako se vrtić prilagođava savremenim trendovima u obrazovanju predškolske djece?

Prateći savremenu literature iz oblasti odgoja i obrazovanja djece primjenjujemo ona saznanja za koja je naučno dokazano da doprinose kognitivnom, motoričkom i senzoričkom odgoju djece. Savremeno stavljanje akcenta na važnost igre, pokreta i slobode kretanja za kognitivni napredak predstavljalo je jedan od primarnih razloga za postavljanje igrališta i interaktivnog zida u unutrašnjost vrtića.

Inspirisani modulom Practical Life iz Montessori metodologije odlučili smo da djecu uzrasta 2 – 3 godine  naučimo osnovnim vještinama važnim za samostalan život djeteta. Prateći savremene metodologije prilagođavamo se potrebama djeteta i pratimo rast i razvoj svakog pojedinačno.

Jasno je da su vam kreativnost i inovativnost važni, na koji način zapravo vrtić to promoviše kroz svoje aktivnosti i programe?

Kreativnost i inovativnost u našem vrtiću promovišu se kroz primjenu različitih programa, na primjer na Lego programima djeca imaju priliku da nakon što završe edukativni rad sa učiteljem sami rade na osmišljavanju različitih idejnih rješenja kreirajući na taj način nova praktična rješenja.

Koji su vaši planovi za budućnost vrtića School and School i kako se nadate da će vrtić nastaviti da raste i razvija se?

Za ovu godinu cilj nam je da uspostavimo rutinu u radu sa djecom i da postavimo temelje za stabilan rad vrtića u budućnosti. Maksimalan broj djece koji možemo primiti u naš vrtić je 50 i vjerujemo da ćemo na junskom upisnom roku uspjeti da popunimo sva slobodna mjesta za septembar.

Direktorica vrtića je mr.sc. Fatima Softić, profesorica sa dugogodišnjim iskustvom u nastavi koja je okupila inspirativan tim sačinjen od mladih ljudi željnih da doprinesu odgoju i obrazovanju djece.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email

Interijer u koji ćete se zaljubiti: Zavirili smo u vrtić kakav još niste vidjeli

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email

It's Great to see you

Apply now